Forsikring på leiebil kan være en komplisert affære. Det gjør ikke saken bedre at aggressive bilutleiere går helhjertet inn for å prakke på deg ulike forsikringer der du står, sliten og trøtt etter en lang flyreise. Det er på tide at vi rydder opp i kaoset som preger forsikring av leiebil.

Kartlegg mulige problemer

Det finnes en øvelse du kan bruke. Den gjør det enklere å finne ut hva du må tenke på omkring forsikring på leiebil. Øvelsen er temmelig enkel. Den går ut på å stille deg selv fire spørsmål:

  • Hvem tar utgiftene hvis leiebilen din får en skade?
  • Hva med utgiftene etter en ulykke som skader deg som sjåfør og passasjerene?
  • Hva med kostnadene fra skader som du og leiebilen forårsaker på andres eiendom eller andre personer?
  • Hvem plukker opp regningen hvis leiebilen blir stjålet?

Er du godt nok forsikret vil svaret være forsikringen på alle spørsmålene. Er fasiten en annen, er du trolig underforsikret.

Leiebilforsikringene du må ha

Skal du leie bil i Norge? Eller i utlandet? Det er noen forsikringer du ha:

  • Ansvarsforsikring og kaskoforsikring.
  • Tyveriforsikring for leiebilen.

Hvis du ikke har disse forsikringene på plass, kan billeien bli svært dyr. Har du for eksempel ikke tyveriforsikret leiebilen, må du punge ut med det bilen koster hvis den blir stjålet. Ansvarsforsikringen, som ofte kalles for Collision Damage Waiver (CDW), reduserer ditt ansvar for skader på leiebilen.

Den gode nyheten er at forsikringene over er inkludert når du bestiller leiebil i Norge og Europa. Dette gjelder også for bestillinger via våre nettsider. Forsikringene er som regel inkludert utenfor Europa også, men dette er noe du bør sjekke for sikkerhets skyld.

Det er allikevel noe du må være klar over når det gjelder ansvarsforsikringen som følger med. I mange land dekker den ikke sjåføren like godt som den gjør i Norge. Du må selv sjekke hva slags sjåførdekning den har i landene du skal leie bil i.

Utvidet ansvarsforsikring i USA

Den vanlige ansvarsforsikringen dekker ikke skader på andres eiendom i enkelte land. Slik som USA. Du skal ikke ha sett mange amerikanske tv-serier for å vite at amerikanerne er kjappe med å saksøke. Derfor bør du også skaffe deg en utvidet ansvarsforsikring (Supplemental Liability Insurance – SLI) når du skal kjøre der borte. Den sikrer deg mot kostbare søksmål.

Personlig ulykkesforsikring

Du bør ha en ulykkesforsikring uansett hvor i verden du kjører leiebilen. Du kan for eksempel kjøpe en helårs ulykkesforsikring i et norsk forsikringsselskap i stedet for å takke ja til utleiefirmaets tilbud. Bare vær nøye med å sjekke vilkårene. Pass på at du er forsikret, også når du kjører på en landevei i Thailand. Eller på en motorvei i Canada.

En god reiseforsikring kan også være et alternativ. Kjøper du en slik fra Europeiske Reiseforsikring for eksempel, er du forsikret på alle reiser du foretar deg.

Er du i tvil om hva du har? Eller om hva du trenger? Kontakt et forsikringsselskap.

Tyveri av eiendeler

En del bilutleiere tilbyr deg forsikring mot tyveri av eiendeler fra leiebilen. Har du en god reiseforsikring, trenger du ikke denne.

Egenandelsforsikring

Egenandelen du må betale for en skadet leiebil kan være høy. Godt over 20.000 kroner i mange europeiske land. Derfor bør du vurdere å skaffe deg en egenandelsforsikring. Du kan takke ja til utleierens tilbud. Du kan også sjekke hva kredittkortet ditt dekker. En rekke kredittkort tilbyr enten gratis eller svært billig forsikring mot egenandelen på leiebilskader. Forutsetningen er at leieforholdet betales med kredittkortet.

Forsikring mot andre skader

Du er ansvarlig for leiebilen fra at du setter deg inn i den for første gang og helt til du leverer den. Alt som skjer mellom dette er på din kappe. Regner det hagl, store som golfballer, må du erstatte vinduene hvis de knuses. Det samme gjelder ved punkteringer, for eksempel.

Du kan kjøpe forsikringer mot dette også. De fleste utleieselskapene selger dem, ofte til en høy pris. Koster en slik forsikring mange hundre kroner per uke bør du vurdere hvor viktig den er for deg.

Veihjelpsforsikring

Denne forsikringen dekker kostnadene ved å ringe etter hjelp på veien. Du kan kjøpe den av de fleste bilutleieselskapene. Vi anbefaler at du heller melder deg inn i NAF. Da vil du få hjelp over store deler av verden uten at det koster noe utover medlemskapet.

Unngå unødvendige forsikringer

Leiebilselskapene tjener godt på å selge tilleggsforsikringer til kundene sine. Mange tar velvillig imot tilbudene fordi de ikke vet hva de trenger eller hvor godt forsikret de allerede er. Derfor kan øvelsen over hjelpe til med å spare penger på leiebilforsikringer. Når alt kommer til stykket, handler det om å finne ut dette:

  • Hva reiseforsikringen og ulykkesforsikringen din dekker.
  • Om landet du skal reise til stiller krav til ekstra forsikringer.
  • Hvilke forsikringer du har med kredittkortet ditt.

Verre er det ikke. Viser det seg at du har gode forsikringer i kredittkortet må du bare huske på å aktivere dem. Dette skjer automatisk når du betaler leiebilen med kortet.