Mange som returnerer til Kreta velger å bestille leiebil. Den første Kreta-turen består i all hovedsak av sol og bad for de fleste. På den andre eller tredje turen vil man kanskje oppleve mer. Da kan en leiebil være en god ide slik at man kan transportere seg selv og reisefølget etter eget ønske på den fantastiske Middelhavsøyen.

Før du begynner å sammenligne leiebilpriser på Kreta på nettsidene våre, skal du få med deg noen velmente råd på veien. De kan komme godt med. For å kjøre en leiebil på kretiske veier kan skille seg vesentlig fra norske trafikale forhold.

Lei bil på flyplassen

De fleste som ankommer Kreta fra Norge kommer luftveien og lander på Chania internasjonale lufthavn, også kjent som Ioannis Daskalogiannis. Selve flyplassen er ikke spesielt stor, noe alle som har besøkt den i høysesongen på sommeren kan skrive under på. Allikevel har alle de store bilutleieselskapene funnet seg godt til rette her. Hertz, Budget og Sixt har for eksempel hvert sitt kontor inne i terminalbygget.

Det finnes ingen gode grunner til at du ikke skal bestille leiebilen din og hente den ut på flyplassen. Du kan bruke tjenesten vår til å finne ut hvem som har det beste tilbudet på leiebil på Chania. Du kan også bestille leiebilen fra nettsidene våre.

Det finnes flere lokale bilutleiere på Kreta. Kvaliteten på bilene og utstyret du kan få fra disse varierer ganske mye. Riktig nok er flere av dem billigere totalt sett enn de internasjonale aktørene. Hovedregelen er denne: Ønsker du minst mulig prakk med leiebilen bør du velge en av de kjente tilbyderne, selv om det kan koste litt mer.

Å kjøre på Kreta

Kreta er om lag 25 mil lang. På det bredeste er øyen bare 6 mil. Å utforske øyen i en leiebil er en god ide når du er mett på solslikking og badeliv. Bare vær klar over at å kjøre sammen med grekerne på de kretiske veiene kan være en utfordring. For det første har Hellas en av Europas verste ulykkesstatistikker. I tillegg lar mange det sydlige temperamentet få fullt utløp i trafikken. Dette innebærer både en langt mer aggressiv kjørestil og oppførsel overfor medtrafikanter.

Kjører du forsiktig samtidig som du anstrenger deg for å slippe forbi bilister som blinker intenst med lysene bak deg, kan kjøreturen bli ganske så hyggelig.

Veistandarden varierer ganske mye. Den nordlige hovedveien er helt topp. Veiene fra denne og inn til byene er det heller ikke mye å utsette på. I fjellene og på sørsiden av øyen, er veiene både smalere og mer svingete. Enkelte av fjellveiene kan gi et intenst sug i magen med fjellveggen på den ene siden og loddrette stup på den andre.

Det kan være lurt å leie en mindre bil på Kreta. Med en småbil er det lettere å takle trange bygater og svingete landsbyveier som så vidt har plass til ett kjøretøy.

Kjøretips for Kreta

Skal du prøve deg på en fjellkryssing i bil, er det viktig at du snakker med lokalkjente folk først. Flere av veiene er tilnærmet umulig å kjøre på uten firehjulstrekk. Selv med en dugelig bil kan flere av dem være direkte farlige.

Veiene på sørsiden av Kreta kan være ekstremt svingete. Har du for eksempel barn i bilen, kan det være en ide å legge inn hyppige pauser i kjøreturen. Så slipper dere at bilsyke ødelegger turen.

Det er geiter over alt på Kreta. Store flokker av dem kommer garantert til å krysse veien du kjører på. Bare ikke tro at de krysser veien raskere bare fordi du ligger på hornet …

Vær ekstra forsiktig med å kjøre på fredags- og lørdagskveldene. Promillekjøring er et alvorlig problem på Kreta. Sjansen for at du møter sjåfører som ikke bør sitte bak et ratt er større i helgene.

Kretiske attraksjoner du kan kjøre til

Kreta er veldig mye mer enn sol og bad. Øyen har en fantastisk historie som strekker seg mange tusen år bakover i tid. Det finnes også nok av moderne attraksjoner som er vel verdt å besøke. Når du har en leiebil til disposisjon er det mye enklere å komme deg dit du vil.

Knossoss

Knossoss er det største arkeologiske stedet på Kreta. Man mener at det store palasset ble bygget mellom 1700 og 1400 f.Kr. Palasset er opphavet til myten om labyrinten. Ifølge myten ble labyrinten bygget for å sperre inne Minotauros, et vesen som var delvis mann og delvis okse.

Elafonissi Beach

En av de flotteste strendene på Kreta ligger på sørvestkysten. Elafonissi Beach byr på langgrunne strender og krystallklart vann. Avstanden fra Chania er om lag 8 mil. Har du leiebil er dette et sted du absolutt bør besøke.

Cretaquarium

Kjører du om lag 20 kilometer østover fra sentrum av Heraklion, kommer du til Cretaquarium. Dette er et stort akvarium som er svært populært blant turistene som besøker øyen. Her kan du oppleve haier, rokker, blekksprut og andre, eksotiske sjødyr.

Leiebil på Kreta

Å kjøre en leiebil på Kreta kan gjøre opplevelsen av den populære øyen enda bedre. Med sunt bondevett og en defensiv kjørestil vil det ikke by på problemer å håndtere den kretiske trafikken.

Trenger du hjelp til å finne et godt tilbud på billeie på Kreta? Test gjerne leiebilkreta.no som sammenligner leiebiltilbud fra alle de store utleiefirmaene.